Laatste kans:
De module lichaamsgericht werken met kinderen is nog te volgen tot 6 december!

Polyvagaal theorie oefening kinderen

Een Speelse Integratie met Jacobson voor Ontspanning

 

Bij binnenkomst zie je het meteen: wat een lichamelijke spanning draagt dit kindje met zich mee! Gespannen schouders en ogen die de ruimte onrustig scannen, alsof er ieder moment gevaar kan ontstaan. Direct voel je dat het lichaam veel stress en misschien wel trauma draagt en vasthoudt. Je gunt dit kindje dat het zich meer ontspannen en veiliger mag voelen in zijn lichaam.

Je weet dat het versterken van lichaamsbewustzijn en ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Maar ook weet je dat reguliere ontspanningsoefeningen best lang duren! Al vaker heb je gezien dat dit juist averechts lijkt te werken: het kind wordt onrustig en verliest de focus. Wat doe je nu? Hoe kun je een kind helpen om meer vrienden te worden met zijn lichaam zonder overweldigd te worden?

Integratie van de Polyvagaal Theorie en de Jacobson-methode bij kinderen

Hier komt de kracht van het combineren van de Jacobson-methode en de Polyvagaal Theorie om de hoek kijken. Door lichaamsgerichte oefeningen en een speelse benadering te integreren, kun je stap voor stap een veilige omgeving creëren waarin kinderen hun lichaam leren begrijpen, spanning kunnen loslaten en emotioneel veerkrachtiger worden.

    De Oefening in een Therapeutische Context

    Deze speelse aanpak maakt het voor jou als therapeut mogelijk om ontspanningsoefeningen en het versterken van lichaamsbewustzijn toegankelijk te maken voor kinderen die vaak moeite hebben om zich te concentreren of zich onveilig voelen bij meer traditionele ontspanningstechnieken. Het helpt hen om hun lichaam beter te begrijpen en te voelen wat er gebeurt wanneer ze spanning opbouwen en loslaten, zonder dat het te veel wordt.

    Door de combinatie van Jacobsons spierontspanning en de Polyvagaal Theorie help je kinderen hun zelfregulatie te verbeteren en een gevoel van veiligheid in hun lichaam te vinden. Dit sluit naadloos aan bij de Kind in Beweging-methode, die lichaamsgerichte interventies gebruikt om kinderen te begeleiden in hun emotionele groei.

    Waarom de Polyvagaal Theorie en Jacobson?

    De Jacobson-methode richt zich op progressieve spierontspanning door het bewust aanspannen en ontspannen van specifieke spiergroepen. Dit helpt kinderen om spanning op te merken en bewust los te laten. Aan de andere kant biedt de Polyvagaal Theorie inzichten in hoe het zenuwstelsel reageert op stress en onveiligheid, en hoe je door specifieke oefeningen de nervus vagus kunt stimuleren, wat bijdraagt aan stressregulatie, kalmte en ontspanning.

    Samen bieden deze benaderingen een holistische aanpak die het lichaam en het zenuwstelsel aanspreekt, wat cruciaal is voor kinderen die vaak nog intuïtiever met hun lichaam omgaan dan volwassenen.

    Een Eenvoudig Drie-Stappen Patroon

    Elke oefening volgt een eenvoudig drie-stappen patroon dat aansluit bij de ontwikkeling van kinderen:

    Spanning opbouwen: Kinderen spannen bewust hun spieren aan, vergelijkbaar met hoe dieren zich voorbereiden op actie.

    Stressreactie herkennen: Ze ervaren een gevoel van alertheid en paraatheid als reactie op de oefening.

    Ontspanning: Kinderen leren hoe ze de opgebouwde spanning kunnen loslaten en terugkeren naar een ontspannen staat.

    Een Oefening: Speels Lichaamsbewustzijn Ontwikkelen

    Hier volgt een oefening die speciaal ontworpen is om kinderen spelenderwijs hun lichaam te laten verkennen en spanning los te laten. De oefening combineert de principes van de Polyvagaal Theorie en Jacobson en gebruikt herkenbare dierbewegingen om de spanning op te bouwen en weer los te laten.

    Oefening 1:
    Gezichtsspieren – De Krokodil

    Polyvagaal theorie kinderen

    Oefening 2:
    Nek en Schouders – De Schildpad

    Polyvagaal theorie kinderen oefening

    Oefening 3:
    Handen en Armen – De Gorilla

    Oefening polyvagaal theorie kinderen

    Oefening 4:
    Buikspieren – De Opgerolde Kat

    Oefening Jacobson kinderen

    Oefening 5:
    Benen en Voeten – De Kikker

    Jacobson en polyvagaal theorie kinderen

    Oefening 6:
    Bedenk je eigen dier

    Oefening kinderen spanning en ontspanning

    Waarom werkt deze oefening?

    Kinderen reageren goed op beweging en verbeelding. Door dierenbewegingen na te doen, wordt de ervaring tastbaar en leuk, terwijl ze ondertussen leren hun zenuwstelsel te kalmeren. De korte, eenvoudige stappen maken het proces behapbaar, waardoor kinderen op hun eigen tempo hun lichaam kunnen leren kennen.

    De integratie van de Jacobson-methode en de Polyvagaal Theorie biedt een krachtige tool voor therapeuten die kinderen willen helpen om niet alleen emotioneel, maar ook fysiek te ontspannen. Deze speelse aanpak zorgt ervoor dat therapie leuk en effectief wordt, waarbij kinderen vaardigheden opdoen die ze hun hele leven kunnen gebruiken.

    Ben jij klaar om deze oefening in je praktijk te proberen? Door lichaamsgerichte en speelse technieken te gebruiken, kun je kinderen effectief ondersteunen op hun weg naar emotionele stabiliteit en veerkracht.

    Wil jij meer lichaamsgericht werken met kinderen?

    Ontdek dan de Kind in Beweging-methode (KIB), die speciaal is ontwikkeld om kinderen te begeleiden in hun emotionele groei door middel van lichaamsgerichte interventies.

    Neem gerust contact met mij op voor meer informatie of om te ontdekken hoe jij deze methode in jouw praktijk kunt integreren. Samen kunnen we een positieve impact maken op het leven van kinderen!

    Over Manon

    Manon Gervink is psychomotorisch therapeut, systeemtherapeut & training ervaringsgerichte therapie.
    Als psychomotorisch therapeut en systeemtherapeut werkt ze ruim 15 jaar ervaringsgericht met (hoogbegaafde) kinderen, jongeren en gezinnen.

    Hoe ik je verder kan helpen?

    Kind in Beweging

    Als kindertherapeut streef je naar echte verandering, maar je merkt dat alleen praten niet voldoende is. Je wilt kinderen meer laten ervaren doen doen. 

    De KIB-methode biedt je dé oplossing om kinderen effectief te begeleiden in hun emotionele ontwikkeling en groei. Je leert om ervarings- en lichaamsgericht te werken, wat leidt tot diepgaande veranderingen en blijvende resultaten.

    Gezin in Beweging

    Als therapeut wil jij gezinnen helpen om stress en conflicten om te zetten in plezier, ontspanning en verbinding. Je begrijpt dat werken met alleen het kind of de ouders niet genoeg is.

    Met de GIB-methode leer je ervaringsgerichte interventies toe te passen zodat je het onzichtbare zichtbaar maakt, wat leidt tot waardevolle doorbraken in de therapie.

    Liever eerst nog wat lezen of luisteren?