Psychomotorische kindertherapie: leren door zelf te ervaren
Psychomotorische kindertherapie (PMT) is een ‘doe’-therapie voor kinderen. Vaak zien kinderen PMT als een soort gym- of sportles. De focus ligt niet op fysieke activiteit, maar juist op wat ze als lastig ervaren of waar ze zich zorgen over maken.
Iets ondernemen, spelen, bewegen en creatief bezig zijn sluiten aan bij de ’taal’ van kinderen en vormen een prachtige manier om zichzelf uit te drukken. Deze vorm van therapie sluit nauw aan bij hun belevingswereld, waarin ze een gevoel van veiligheid en plezier ervaren door de vrijheid om te spelen en te bewegen.
Het doel van de Psychomotorische Kindertherapie
In de psychomotorische kindertherapie doen kinderen ervaringen op waardoor ze over zichzelf leren. Het kind leert bijvoorbeeld begrijpen waarom hij of zij zo boos wordt, zich zo bang voelt of moeite heeft om samen te spelen.
Hierdoor leren kinderen zich bewust te worden van deze ervaringen, zodat ze inzicht krijgen in zichzelf. Daardoor kunnen ze problemen in het dagelijks leven zelf leren oplossen.
Deze ervaringen doen ze op door samen oefeningen te doen waarbij een spel, een beweging of een creatieve bezigheid de focus hebben. De oefeningen zijn op het niveau van jullie kind, waardoor ze leuk en laagdrempelig uit te voeren zijn. En ze vertellen heel helder het probleem waar jullie kind mee worstelt.
Het doel van de therapie is om de ontwikkeling weer op gang te brengen, zodat jullie kind samen met jullie zich vol vertrouwen weer verder kan ontwikkelen. Hieronder zie je een filmpje waarin geïllustreerd wordt wat een kind zou kunnen ervaren in de psychomotorische kindertherapie.
Voorbeelden van hulpvragen voor psychomotorische kindertherapie
Wanneer roep je de hulp in van een psychomotorisch (kinder)therapeut voor je kind? Problemen in de dagelijkse omgang ontstaan meestal heel geleidelijk. Jullie doen je uiterste best en hebben al van alles geprobeerd…
Maar op een gegeven moment lukt niet meer: de zorgen om jullie kind nemen toe, jullie voelen je machteloos en misschien twijfelen jullie zelfs aan jezelf als ouders.
Om jullie een steuntje in de rug te geven, noem ik de vaakst voorkomende hulpvragen waarbij je een psychomotorisch therapeut voor kinderen kunt inschakelen:
🟠Hoe kunnen we angsten verminderen (bijvoorbeeld faalangst en sociale angst)?
🟠Hoe kunnen we lichamelijke klachten verminderen (bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn)
🟠Hoe kunnen we ons kind leren omgaan met frustraties en teleurstellingen?
🟠Hoe kunnen we ons kind leren emoties te uiten en te reguleren?
🟠Hoe kan bij ons kind het zelfvertrouwen/de weerbaarheid vergroot worden?
🟠Hoe kunnen we boze buien verminderen?
🟠Hoe kunnen we helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen?
🟠Hoe stimuleren we het gevoel van veiligheid en ontspanning bij ons kind?
Al deze vragen kunnen tijdens een therapiesessie met je kind aan bod komen. Door te doen (spelen, bewegen of creatief bezig zijn) krijgt je kind inzicht in deze situaties en hoe hij of zij daar anders op kan reageren.