Waarom is gedragsverandering moeilijk? Het Backwards Bicycle experiment voor Begrip en Mildheid

Geregeld hoor ik in mijn praktijk de frustraties van ouders:

“We weten wat we moeten doen als ouders! We snappen het, maar toch lukt het ons ondanks alle inzet en liefdevolle pogingen niet!”

Of:

“Onze zoon weet nu toch wat hij kan doen als hij boos wordt! Hoezo doet hij het niet. Ik denk dat hij ons bewust manipuleert of het met opzet doet! Super frustrerend!”

Waarom is gedragsverandering zo moeilijk? En hoe ontwikkel je hierin mildheid, begrip en zachtheid?

Ouders delen gereleld hun moeilijkheden om gedrag bij zichzelf of hun kinderen te veranderen, waarbij ze weten wat te doen maar het toch niet lukt. Vaak ontstaat dan een gevoel van falen en onmacht. Dit niet alleen bij ouders zelf, maar ook bij hun kinderen. Kinderen kunnen hierdoor een innerlijk werkmodel ontwikkelen waarin ze twijfelen aan hun eigen kunnen, zich schuldig voelen over de sfeer in huis, of denken te falen ondanks hun kennis.

In deze blog neem ik je mee in hoe het Backwards Bicycle experiment kan worden ingezet in het therapieproces en mildheid, begrip en zachtheid kan onstaan waarom gedragsverandering zo moeilijk is. Dit experiment illustreert dat weten niet automatisch gelijk staat aan kunnen toepassen en benadrukt de uitdaging van het creëren van nieuwe verbindingen in de hersenen, zowel bij kinderen als ouders. Maar het biedt ook begrip en erkenning: verandering vereist oefening, fouten maken is oké en elke poging brengt een kans op groei met zich mee.

Het Backwards Bicycle Experiment

Het experiment met de backwards bicycle, zoals geïllustreerd in een bekende video van Smarter Every Day, werpt licht op de moeilijkheid van verandering. Het onthult dat iets weten niet automatisch betekent dat je het kunt toepassen, en biedt ouders en kinderen een ander perspectief op verandering, begrip en mildheid.

Verbindingen in de Hersenen

Kinderen weten soms wat ze zouden moeten doen in bepaalde situaties, en ouders begrijpen de theoretische uitleg en doorzien niet-helpende interactiepatronen. Maar het ‘weten’ vertaalt zich niet altijd naar directe toepassing. De ‘backwards bicycle’ laat zien dat het creëren van nieuwe verbindingen in onze hersenen, of het nu gaat om fietsen of gedragsverandering, een uitdaging is.

Confucius en de Weg naar Begrip

Confucius zei ooit: “Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.” Deze woorden weerspiegelen de kern van het backwards bicycle experiment. Het vraagt niet alleen om te horen of te zien, maar om te doen – om daadwerkelijk de verandering te ervaren. Dus, laten we niet alleen praten over wat we weten, laten we het doen en begrijpen dat groei en verandering een proces zijn van vallen en opstaan.

Ben je geïnteresseerd in het integreren van ervaringsgerichte tools in je werk met kinderen en gezinnen? Ontdek hoe je gezinnen verder kunt helpen door te doen en te ervaren.
De ervaringsgerichte trainingen bieden concrete tools en inzichten om kinderen te ondersteunen bij het hanteren van spanningen en emoties, wat leidt tot meer veiligheid en zelfvertrouwen. De Gezin in Beweging Methode is specifiek ontworpen voor professionals die graag met gezinnen werken. Ontdek hoe deze methode jouw werk kan verrijken en de brug kan slaan tussen weten en toepassen.

Jaar 2024

Gratis Challenge Gezin IN BEWEGING

Over de auteur

Manon Gervink is psychomotorisch therapeut I systeemtherapeut i.o. en werkt ruim 10 jaar ervaringsgericht met kinderen, jongeren en gezinnen.

Manon Gervink

Ervaringsgericht werken biedt online bijscholingen voor therapeuten die ervaringsgericht willen werken met kinderen en gezinnnen