Bij binnenkomst zit je naast me op de bank te luisteren naar wat we gaan doen. Ik leg het spel ‘Kat en muis’ uit. Ik ben de kat en jij de muis die straks stiekem uit zijn kooi ontsnapt. De kat pakt de muis als die niet snel genoeg is.
Je kijkt me met grote ogen aan, maar begint vervolgens met het bouwen van het muizenhuis. Terwijl ik het kattenhuis bouw begin je veel te praten en merk ik dat de spanning oploopt. Je lost het slim op door een extra beveiligd kattenhuis te bouwen waar de kat absoluut niet naar binnen mag als de rode pion ervoor staat.
Mijn innerlijke dialoog
Ik ben in dubio. Deze werkvorm heb ik gekozen, omdat het in de gymlessen en op het schoolplein voortdurend tot escalaties leidt. Leerkrachten hebben me gevraagd hierin mee te denken. Ik had deze werkvorm bedacht, zodat je er goed mee zou kunnen oefenen. Maar……nu heb je twee muizenhuizen gemaakt. Ga ik hierin mee en volg ik jou of juist niet, omdat ik het probleem per direct wil oplossen?
Ik besluit erin mee te gaan en je te volgen. Jij verdwijnt in je muizenhuis en ik in mijn kattenhuis. Van jou mag ik pas beginnen als jij het zegt. Ik hoor een hele tijd niets en vraag me af wat je doet.
Ineens hoor ik: ’Manon, dit is veel te SPANNEND!’ Je staat aan de rand van je muizenhuis en wilt een sprint trekken naar je beveiligde muizenhuis. Deze is slechts twee meter van je vandaan en ik sta ruim 10 meter van je af. Je durft niet over te steken en dus spreken we af dat ik pas kom als je in je beveiligde muizenhuis zit. Vervolgens sprint je weg en duik je in je beveiligde muizenhuis.
Ik kom even bij je kijken en je zegt: ‘Ik heb wel wat eten voor je, maar je mag pas binnenkomen als je belooft me niet te pakken!’ Ik besef me nog meer hoe vreselijk spannend dit voor je is. ’Brrrrr…..zeg ik, wat is het spannend als de kat en muis geen vriendjes van elkaar zijn! Zullen we vrienden worden in plaats van vijanden?’ Je vindt dit een goed idee en samen eten we een lasagne. Voor het beveiligde muizenhuis maken we balanceerplekken en hebben we de grootste lol!
Waardevolle eyeopener voor mij als professional
Wat ben ik blij dat ik niet vast heb gehouden aan het oplossen van het probleem! Ik heb me laten verleiden om te snel te willen, terwijl jij al zulke mooie stappen zet. Je kan al ontspannen samenspelen en gevoelens verwoorden. Jij laat nog nauwelijks bewegingsonrust, clownesk gedrag en boosheid zien. We waren nog bezig met het versterken van de vaardigheid om samen te spelen in plaats van tegen elkaar.
Ik vind je een topper dat je mij zo duidelijk hebt kunnen maken dat dit nog veel te spannend is. Dank voor deze eyeopener. We gaan nog veel samen spelen, zodat jij je kan ontwikkelen op je eigen tempo!
Wil jij als professional ook meer ervaringsgericht werken in de kindertherapie en dit direct kunnen toepassen in de praktijk? Dan is de KIB-methode echt wat voor jou. KLIK HIER voor meer informatie.