Het is zo gaaf om te zien hoe effectief ervaringsgerichte werkvormen zijn in de kinder- en gezinstherapie. Ik word er BLIJ van omdat ik zie dat het plezier en ontspanning geeft, stress vermindert en het probleemgedrag afneemt.

Hoe het komt dat dit zo goed werkt vertel ik in dit blog.

1. De problemen worden vaak DIRECT zichtbaar
Een uitspraak die ouders geregeld benoemen “Dit is precies wat er nu thuis ook altijd gebeurt!” Ervaringsgerichte werkvormen tonen al gauw situaties waarbij het probleem zich ‘DIRECT’ voor je neus afspeelt. En dat is waardevol.

Het helpt ouders en kinderen om het probleem beter te herkennen, ze voelen zich gezien en gehoord en kunnen direct oefenen met andere manieren van omgaan met het probleem. Zo ontstaat vertrouwen in dat het ook anders kan.

2. Het zorgt voor aanmaak van gelukshormonen.
Ervaringsgerichte werkvormen maken de aanmaak van verschillende gelukshormonen (dopamine, oxytocine en endorfine). En juist kinderen en ouders die komen voor therapie maken geregeld te weinig gelukshormonen aan.

Deze gelukshormonen zorgen er onder andere voor dat stress en pijn verminderen, nieuwe (leer)ervaringen makkelijker worden geïntegreerd en zelfvertrouwen toeneemt.

3. Het geeft veel mogelijkheden voor corrigerende en nieuwe ervaringen
Gezinnen die samen in therapie komen benoemen geregeld “De belangrijkste eyeopener was eigenlijk dat we weer samen met elkaar plezier kunnen maken”.

Door moeiten die ontstaan zijn bij een kind of gezin is er logischerwijs een verandering gekomen in de interactiepatronen tussen gezinsleden. Vaak zorgen deze interactiepatronen voor onbegrip, onmacht, stress en problemen in het reguleren van emoties. Samen plezier en ontspanning ervaren komt dan nog weinig (of niet) meer voor. Het is dan prachtig om te zien als gezinsleden elkaar weer begrijpen, ze bij elkaar willen zijn en samen lol hebben.

4. Weten wat je moet doen is goed, ervaren hoe je dit doet is essentieel!
Geregeld hoor ik ouders zeggen: “Hij weet wat hij moet doen, en toch doet hij het niet”.
Iets weten is anders dan ervaren en echt begrijpen. Een kind kan je 10 keer vertellen dat de verwarming heet is. Toch leert hij het pas als hij de verwarming in een onbewaakt moment aanraakt. Daarna zal een kind dit niet meer vergeten. Leren door te ervaren heeft als effect dat kinderen het beter begrijpen.

5. Aansluiting bij de taal en wijze van communiceren van kinderen
Dat wat ze nog niet kunnen of durven zeggen wordt op deze manier zichtbaar. Ervaringsgerichte werkvormen sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen die graag bewegen, spelen en creatief bezig zijn.

Het is mijn wens dat iedere professional deze expertise kan inzetten in het werken met kinderen en gezinnen. Dan ontstaan er zoveel meer mogelijkheden voor nieuwe ervaringen van zowel kinderen als hun ouders.

Wil jij als professional graag meer inspiratie om ervaringsgericht te werken?
Misschien is dan de KIB-methode of de GIB-methode echt wat voor jou.